Saturday, February 18, 2012

Info Tentang MC..

Bahan2 yg diperlukan ialah
Air tebu (fresh, tanpa gula - ada jual kat gerai tepi2 jalan)
Lemon (atau Lime - organik, klu blh, klu x blh, beli biasa punya)
Cayenne pepper powder (ni mesti organik)
Laxative Tea (Lax tea) - (ni pun klu blh mesti organik/herba)
Sea Salt (Mesti organik & BUKAN iodize)


Sekiranya tidak ada air tebu?

Anda boleh gantikan air tebu dgn Maple Syrup Grade B (MS), Agave Nectar (AN), atau Black Strap Molasses (BSM), yg biasanya boleh didapati di pasaraya atau mana2 kedai organik. Tapi formula yg ideal ialah air tebu.

Sekiranya anda gunakan MS, AN atau BSM, maka anda memerlukan kira2 1.7 literPURE WATER (Distilled water adalah yg terbaik, jika takde, filtered water pun blh, asalkan BUKAN tap water!).




Sukatan yg diperlukan

10 oz pure water (1 gelas)
2 sudu besar MS, AN atau BSM
2 sudu besar Lemon/Lime
1/10 sudu teh atau secubit Cayenne pepper

Semua bahan2 ini hendaklah dicampur dlm 1 gelas & diminum setiap saat anda merasa lapar (tak lapar pun kena minum juga). Minum 6-8 gelas air Lemonade ini setiap hari. MINIMUM hari yg mesti dibuat sekiranya nak lakukan MC ialah 10 hari. Kenapa 10 hari? Sebab dlm tempoh 10 hari inilah, air Lemonade tadi akan membersihkan kolon/usus dan kesemua organ2 dalaman badan yg mana proses ini dipanggil sebagai proses detoks. 

Pada hari ke 11, anda tak boleh terus makan, sebab nanti perut akan mengalami kejutan. Anda harus perkenalkan makanan secara perlahan2, kpd perut anda semula. Jadi, sepanjang hari ke 11, minumlah fresh orange sahaja.

Pada hari ke 12, anda boleh minum fresh orange & makan sup sayur (SAHAJA!). Malamnya ambil sup sayur tadi atau panaskan jer sup (ambil sedikit sayur2an dari sup tadi jika nak). Tapi jgn masak atau makan sebarang sup dari tin (canned soup). 

Pada hari ke 13, sama juga mcm hari ke 12, cuma sebelah mlm blhlah ambil buah2an dan salad jika mahu. 

Pada hari ke 14, barulah blh mkn kembali secara normal. 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...