Saturday, December 17, 2011

kek Alunan kasih.

Lama tak update.. sebab kemalasan melanda lagi. ada byk cer nak syare kat sini tapi malas .. so hari ni cuti acik teringin nak buat kek ni , resipi tengok kat blog mana tak ingat. hari ambik kesempatan untuk memcubanya. rasa nyer ok. boleh try..






ALUNAN KASIH
Dari Puan Mastura Yasak - FB (Kongsi Resepi)
Copy dari Mamasya

BAHANNYA
* 5 Biji Telur*1 ½ cwn Planta atau 250g butter*
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
*2 cwn gula halus

*1 sudu kecil baking powder atau 3 sk (sudu kfc)

* ½ cwn susu cair***1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)*

*Serbuk koko (secukupnya)

*Pewarna ( ikut citarasa masing2.. 

*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.
Cara2:
*Pukul planta dan gula smpai kembang...*Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang*Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..*Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pilihan bagi tiap2 bahagian.*Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan warna yg pertama (merah)..  bermakna kek hanya ada 4 lapisan) ratakan dlm loyang dan*ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..*Then masukan lapisan kedua.. (letak setengah) warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..* Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…* Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…
Tips :Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratakan adunan tersebutserbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikitbila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.

Wednesday, November 23, 2011

kek mentega Pelangi...


Hari ni acik cuti,sebab anak ku sikembar aiyah deman lagi.. kena gi kelinik ambik darah...
lepas makan tengahari,,, acik terus jew buat kek mentega ni... sebab teringin sangat nak makan dah seminggu dua rasa nyer nak buat  tapi banyak halangan.....kek ni simple dan mudah untuk di buat.. tetapi tak rugi memcubanyer..... sedappp... anak anak sukakan nyer... tak muak di makan...

250gm  mentega @ butter...
200 gm gula  kastor

4 biji telor (A)
1sudu kecik esen vanilla
220 gm Tepung Gandum
30gm air susu( 2sb) susu tepung ( campurkan ke dalam air tadi)



Pukul telur dengan gula sehingga kembang
Masukkan telur satu sebiji  sebiji
masukan tepung diselang seli dengan air susu( diakhir dengan tepung )
Bagikan adunan kepada 3 warna untuk dijadikan pelangi.
masukkan aduanan dalam loyang yang telah digres  diselang selikkan warnan nyer untuk mendapat kan pelangi

bakar suhu 180'c selama 45 minit.




Tuesday, November 22, 2011

Harimau Muda...

salam- tertiba jew minat bola.... hehehhehehhe

Malam tadi, seperti biasa lepas kelas erobik,, acik and the geng lepak and minum minum kat kedai mamak azhar senawang..Ada scren besar kat situ,, malam tadi pengunjung  ramai dari biasa.. sebab ada final bola diantara malaysia and Indonesia...





Tahniah pada pasukan Harimau muda kerana dapat mengekalkan kejuaran kali kedua. Terutama  Apek, Ketangkasan Apek yang seringkali dicuba oleh serangan pihak lawan berjaya dipatahkan dengan semangat yang kental walaupun sebelum ini Apek banyak dikritik dan ditohmah dengan masalah peribadi .. i love u laa apek....

Saturday, November 19, 2011

Kueh Talam Jagung



Bahan-bahan:


Lapisan bawah:
1) 1 cawan jagung manis berkrim
2) 1 cawan tepung beras
3) 2 sudu makan tepung kastad
4) 2 cawan santan
5) ½ cawan gula

Lapisan atas:
1) 1 cawan tepung beras
2) 2 cawan santan pekat
3) 1 sudu teh garam


Cara Penyediaan:
1) Panaskan kukusan.
2) Gaulkan kesemua bahan lapisan bawah dan kacau hingga sebati.Masukkan ke dalam loyang.
3) Kukus selama ½ jam.
4) Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk.
5) Kacau sebentar di atas api kecil.
6) Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakar-cakarkan sedikit permukaan atasnya dan tuangkan perlahan-perlahan adunan lapisan atas.
7) Kukus selama 20 minit.
8) Sejukkan dan potong.

Sedia untuk dihidangkan.

Monday, November 14, 2011

Isnin yang boring...




salam..pada semua... biasa lah kan bukan acik jew.. boleh dikatakan  semua bila hari isnin jew mesti boring.. entah apa yang boring tak tahulah, dan munkin sebab cuti sabtu dan ahad kot.... tu yang malas tu nak pergi kerja. Hari yang paling acik suka hari apa???? cuba teka............................... JUmaat laa... kan kan .

Sunday, November 13, 2011

Biskut Chocolate Chip







2 cawan tepung gandum serbaguna
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam
3/4 cawan  butter, dicairkan
1 cawan gula perang (packed brown sugar)
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur
1 biji kuning telur
1 cawan semisweet chocolate chips
1 cawan walnut (dicincang)

Cara-cara
1. Panaskan ketuhar pada suhu 165 darjah C. Sapukan butter pada dulang
pembakar.
2. Ayak tepung, soda bikarbonat dan garam. Ketepikan.
3. Dalam bekas sedang, pukul butter yang telah dicairkan, gula perang  sampai kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla, telur dan kuning telur,
pukul lagi sehingga kembang dan berkrim. Campurkan bahan-bahan yang telah diayak tadi dan gaul rata. Masukkan chocolate chip dan walnut, gaul menggunakan senduk kayu.
4. Gunakan sudu dan method "dropping" untuk letakkan adunan ke atas dulang pembakar dengan jarak 3 inci. Bakar biskut selama 15 - 17 minit atau sehingga tepi biskut kuning keemasan. Biarkan sejuk sebelum pindahkan biskut ke dalam bekas.

Saturday, November 12, 2011

Moist Chocolate Brownies.



 Malas nak keluar , cuaca pon tak best sangat mendung aja... apa lagi tak ada apa nak buat petang ni ,, jadi cuba resip acik  moist chocolate yang ku belajar di kelas chef Norani di KL tak lama dahulu..
Nampaknyer sekembar suka makan.. dah separuh habis.






200 gm mentega
160 gm coklat masakan dicincang
180 gm gula perang
2biji telur A
200 gm tepung gandum
1susu tej serbuk penaik
1sudu teh esen vanilla
60 gm kacang walnut, dicincang
secubit garam.
1.Satu kan mentega dan coklat masakan dalam  periuk. Panaskan secara "double-boiler' hingga cair semua.  Angkat dan sejukan
2.Putar telur dan gula perang hingga kembang dan gebu.  Masukkan adunan coklat,tepung gandung, serbuk penaik dan garam. Gaul sebati dengan seduk. Akhir sekali masukkan kacang walnut, gaul rata.
3.Sediakan tin pembakar empat segi berukuran 8x8 inci.. Griskan dan lapik kertas serap minyak. 




Friday, November 11, 2011

N3 ni yang tak sempat buat bulan lepas.. celeberet birtday sahabat AIA Fitness pada bulan lepas Oct  cuti Deepavali , perancangan awal nak buat Majils BBQ tu ditepi pantai Batu 4 Pd. tetapi memandang kan waktu tu musim hujan.. plan bertukar tempat di rumah 'Su' kebetulan rumah dia berdekatan di situ.

Mlm yang penuh warna warni  baju Innernyer sempena mllm KPop..Geng geng AIA Fitness.. yang sporting giler.. satu kepala,, satu kapal...satu Fitness kalau dah bekumpul memang happening.


 Birthday 3 hot mama -  ita, su dan nora.. lahir pada bulan yang sama

 Ayam yang aku bawak.. perap kejap jew dari pagi.. fist time buat ni.. aku belasah jew sebab kesuntukan masa..
Fruit tart.. ... pagi tu jugak acik sempat buatkan.

Mufin carrot chesse dari acik jugak...  1st time buat mufin ni.. nasib baik sedap...


Salah satu juadah bbq selain dari, ikan, udang dan mcm mcm lagi.. tak larat nak makan pada malam tu


akhirsekali kami di hiburkan oleh suami su yang kebetulan sporting malam tu dengan petikan gitar nyer. kitaorang enjoy giler.. best. sampai tak ingat nak balik..


11.11.11


Ramai yang menunggu tarikh keramat ni,, mungkin tarikh ini sangat special dan sangat bermakna pada mereka yang menanti . Pada acik.. tak ada yang special nyer.. mcm biasa aja.. cuma kawan ofis Ms Kaw, menyambut hari kelahiranyan yang ke 41 tahun.

Monday, November 7, 2011

Daging korban



Raya korban... mesti dapat banyak daging and tulang lembu. penuh dalam peti ais.acik.. apa lagi seminggu la kita masak daging aja...  Baru aja masak sup tulang.. lepas makan berminyak mulut... adey... berat mesti bertambah ni.....

Sunday, November 6, 2011

SALAM AIDIL ADHA



SALAM DAN SELAMAT MENYAMBUT  HARI RAYA AIDIL ADHA 2011 KEPADA SELURUH UMAT ISLAM , SEMOGA SEGALA AMAL IBADAH KORBAN KITA DI TERIMA ALLAH SWT DI DUNIA DAN DI AKHIRAT.




Tuesday, November 1, 2011

aku stress

Hari ni 1st day Nov. mula dari minggu lepas aku dah mula buat jounal entry untuk closing.. mcm biasa tiap tiap bulan.. nampaknya kerja acik bertambah dari masa ke masa tanpa kesedaran acik ini di sebab tak berkira sangat bab bab kerja ni. kalau boleh buat acik buat kan.. dari tak ada kerja. biar ada kerja.  Rasa nyer dah mula guna SAP ni ari bulan Feb 11 hingga ke bulan Nov dah masuk 10 bulan dan semakin ok tetapi tiap tiap bulan Month End.. mesti ada error message. tapi tak laa sebanyak bulan ni dari Fexid  Asset , Suspent Acc dan Ap... buat aku tension dari semalam hingga ke petang ni... nasib baik sales report tak ada yang error... tapi bengang gak tengok muka bos acik bila dia panggil acik ,,,acik buat tak tahu jew sebab tak dengar kan padam laa muka dia apa dia rasa... mcm tu laa orang rasa bila orang cakap dia buat tak nampak... apa lagi muka macam cuka tumpah ....

Bos Local acik ,, macam tak ada telur... apa pon tak leh..

Monday, October 24, 2011

Jemputan mengerjakan Haji

Sedar tak sedar , musin haji kembali lagi, kali ni giliran pakcik dan makcik ku ke mekah untuk mengerjakan Haji.mereka mendapat pemilihan disaat saat akhir, alhamdulliah semua berjalan lancar dan pada pada sabtu lepas kami sekeluarga bersama anak anak pakcik menhantar beliau ke Kelana Jaya.

Jam 4.3o pagi acik dan suami telah berada di rumah pakcik ku di sikamat untuk majlis kecil doa selamat untuk beliau berangkat dari rumah ke Kelana Jaya





Kami sampai    7 pagi , dan kelihatan ramai sanak saudara dan bakal  jemah haji telah sampai dari awal lagi  dan ada yang datang dari jauh .



Setiap insan yang mendapat jemputan Allah pasti berharap mendapat haji mabrur, apalagi dijanjikan Syurga. Tentunya, haji mabrur adalah haji makbul, yaitu haji yang diterima Allah. Untuk mendapatkan haji mabrur tak cukup dengan berharap, tetatpi juga perlu diiringkan dengan berusaha dan doa. semoga pakcik dan makcik mendapat haji mabrul ... amin.

Hari berkerja....Terpaksa...

Hari ni.. acik kena kerja.. mcm biasa walaupon didalam working calender tdk  dah tertulis semua kena kerja pada hari ini tetapi production satu dan dua.. shut down last minute. yang berkerja hanya GO dan Plant 3.  Di Office ni ramai yang ambik cuti,,   Dept acik yang bercuti  hanya nancy dan lim  tu sebab mereka gi bercuti ke  china. Kalau ikutkan hati mmg acik pon nak join cuti sekali tetapi disebab dah hujung bulan dan banyak kerja  ada date line terpaksa laa... datang kerja walaupon kemalasan  nak buat mcm mana.. kerja tetap kerja.



Esok baru cuti bermula sempena Raya Deepaveli. tak sabar nak tunggu balik pukul 6 nanti..lagi pon anak anak acik kat rumah bengang sebab kenapa mak nyer kerja pulak... ....sebab cuti sekolah seminggu....



Wednesday, October 19, 2011

kawanku kehilangan suaminya.


Tahun lepas acik dan family pergi bercuti di Langkawi.. dan aciik ambik kesempatan untuk melawat sahabat acik SEHA  tinggal di Langkawi bersama keluarganya.  Semasa disana aCik tinggal sehari dirumah kawan acik ni... dan kami berbual bual kesah lama kami sehingga larut malam sebab kami lama tak berjumpa.


Semalam acik dapat SMS dari kawan acik ni.. memberitahu bahawa suami nyer  arwah ' suhaimi' telah meninggal dunia pada 15 oct.. alangkah terkejut acik. kerana  dengan pemergian beliau.

Kawan acik ni mempunyai anak  3orang , perempuan 2 orang dan seorang lelaki yang sulong 'wani' dalam tingkatan 5 tahun ni... semoga dia tabah dengan kehilangan ayah nyer.


Gambar kami semasa berkerja bersama.. seha dari kiri no 3, dan acik no 1 dari kanan... masa tu kami  selalu bersama.. banyak kenangan kami .
Al fatihah untuk arwah 'suhaimi' semoga roh nyer dirahmati allah...

Thursday, October 13, 2011

Nasi Lemak.. Ooooo tidakkk...


Disebabkan semalam buat body Toning ,, acik kelaparan pagi   ni..lalu ter makan nasi lemak.
 .... mcm mana tu??? jawab laa
sendiri nampak nya....

.... dah jarang jarang sekali minum necafe.. disebab takut pening
kepala lepas minum.....
Pagi tadi , acik tengok tealady buat air untuk MD,,
teringin laa pulak...
apa lagi acik belasah secawan.....

hingga ke saat ini... tak ada apa apa yang berlaku..
tak mengantuk dan ok jew... tak pening.... mintak
mintak acik tak mabuk necafe.....

AIA Fitness.. Frend 4 ever

Bersama sama dan bersantai dengan geng geng acik waktu kelas arobik di gym AIA Fitness amat mengembirakan kami .. malam tadi kami buat body toning and body attack... adoiii.. seminggu sekali.. kena belasah dengan instrutor ita... mandi peluh di buat nyer tetapi kami puas.


mmg dah plan dengan intan untuk bergambar sebab dah lama tak ambik gambar. bukan apa. "" nak tengok body sendiri laa tu semada  dah mantap ke tak""" alhamdulillah... nampak nyer body masing masing... ok laa .. ada perubahan bukan nak puji diri sendiri tetapi... kenyataan... ramai jugak yang 'mengata gata'acik kat belakang.. nak puji depan depan... tak sanggup dan  terucap agak nyer diorang ni..'' agak  jelos laa tu kan...




Bila bersantai bersama sama dengan diorang ni,, memang best hingga terlupa diri kejap.. adoi haiii..


Bukan senang nak cari kawan yang betul kawan, yang boleh luang kan masa bersama dan syer aktiviti yang sama . Yang penting hormat menghormati sesama kita.

Tuesday, October 11, 2011

Berpoya poya di hujung minggu.

Kebiasaan acik akan masak lewat untuk serapan pagi, anak anak acik pon ambik kesempatan bangun lewat. setiap hujung minggu.
Ini masa acik berkemas satu rumah pada hari minggu kebetulan  husben acik pon dipaksa gi keje OT kata nyer.. , acik ambik jalan pintas sebab  malas masak  dengan membeli sahaja sarapan  iaitu roti canai dan acik kukus pau segera untuk si kembar dan abang nya.

Tengahari itu acik  tak masak untuk tengahari sebab acik nak keluar berpoya poya  dengan anak dara acik si sida dan sara sambil Teman mereka membeli barang di Jasco dan Tesco. Lepas rasa Penat bershoping acik ajak mereka makan di stemboat di Tesco. Dah kebulur sangat ...

Ni kali ke dua, makan di restoran stemboat ni. kali ni pilahan menu adalalh  kari dan soup tom yam.  Sedap jugak makan di sini.. apa lagi kuah kari nyer  dimakan  panas pasas bersama dengan sayur dan sambal nyer ... ooooo sedap nyer...


Tak puas laa makan ... Jom kita makan lagi ... Sapa laa nak belanja acik lagi ni....

Monday, October 10, 2011

Dipaksa menjahit....


Acik dah lama tak menjahit.. mesin jahit pon dah berabuk.. setiap kali nak menjahit mesti berkemas dulu.. mesin jahit tepi pon mcm tu jugak.. ambik masa untuk men " ajust ''.. supaya senang  bila menjahit dan tak merosakkan mood acik bila nak menjahit



anak ku sida dah lama tak suruh acik jahit kan baju nyer sebab dia tahu  bahawa mak nyer malas dah nak  menjahit ni. dan 2 x raya acik beli sahaja baju baju untuk semua anak dara ku...
Kali ni aku terpaksa dan di paksa menjahit baju dia.. untuk di pakai disekolah nanti .


 Acik ambik masa 3 hari untuk menyudahkan baju ni. kebiasanya aku hanya ambik masa satu hari sahaja.Disebabkan banyak hal nak di layan......


Setelah siap... seronok pulak rasanya tengok dia  pakai baju ni... nampak cantik ..
kalau nak buat apa apa.. kena lakukan dengan rela dan tidak tergesa gesa... hasil nyer mmg puas hati.
pas ni acik nak sambung balik menjahit ..  ada kain yang beli di terengganu..... mood menjahit tengah ada ni.. sebelum dia pudah elok start balik...

Friday, October 7, 2011

Ada Aku Untuk Mu



Dimana ada benci, biar kita yang membalas dengan  kasih sayang
Dimana ada hati yang terluka, disitu kita yang menjadi penyembuhnya
Dimana ada keraguaan, disitu kita menyakinkan,
Dimana ada putus asa, situ jugak kita menebarkan harapan untuknya
Dimana ada kesedihan, Disitu kita berkongsi bahagia bersama
Dimana ada kegelapan, disitu kita yang membawa  sinar cahaya.



Thursday, October 6, 2011

Sihat dan Cantik selalu....

Cantik dan anggun lbh bermakna dgn tubuh badan yg sihat.Kejelitaan yg terpancar dimulakan dgn mengikis segala sifat dan sikap negatif dalam diri.Jgn penuhkan hati dgn sifat hasad dengki dan sombong diri.Sebaiknya sentiasalah menjadi seorang yg pemaaf,selalu bersyukur dgn nikmat Allah dan apabila diberi dugaan hendaklah sentiasa redha.


Harta paling berharga ialah amal soleh yg boleh dilakukan pada setiap ketika dan waktu.Dan utk menjadi seorang yg anggun berwibawa,memerlukan azam yg kukuh,disiplin utk melakukan yg terbaik,keyakinan dan kesabaran.Segalanya ada dlm hati kita,jadi kitalah yg bertanggungjawab utk mencerna segala sesuatu dgn sebaik mungkin.


Wanita yg berkahwin perlu bersedia utk menjadi seorang kekasih dan kwn kpd suaminya dan seorang ibu.Kita juga harus mengasihi diri sendiri terlebih dahulu terutama dalam penjagaan kesihatan.Sentiasa melakukan apa juga perkara yg boleh membahagiakan diri sendiri sebelum berupaya utk membahagiakan org lain.


Petua :


1. Mandi air sejuk setiap pagi sebelum solat subuh.

2. Lakukan senaman sekurang-kurangnya 30minit diwaktu pagi,sebaik sebelum subuh-antara lainnya boleh mengelakkan perut buncit

3. Setelah itu minum air suam

4. Jadikan amalan membaca Al-Quran sblm solat subuh dan banyakkan zikir-ubat paling mujarab atasi stress

5. Guna kain basahan bila mandi dan gosokkan salah satu hujung kain basahan pada seluruh badan

6. Setiap pagi sebaik bangun,bukalah semua tingkap yg ada dlm rumah,jgn lupa banyakkan bersyukur pd Allah

7. Semasa makan,nikmati dgn perlahan-lahan.Jgn makan bersulam air.Minum slps 15 hingga 30 minit

Tuesday, October 4, 2011

Detik yang di tunggu .. Siti Maisara...








Pada sabtu malam Ahad (2 oct 11) aku dan husben bertolak dari seremban ke kuala Terangganu.. hanya kami berdua yang  dapat pergi untuk menghadiri majlis konvokseyen  anak kedua aku di UMT Terengganu. Mak tak dapat pergi disebabkan  ayah ku tidak sihat dan anak anak sekolah pada hari isnin anak ku syida tidak dapa cuti. Rasa tak meriah kalau mereka tidak ada..

Kami sampai pada pagi Ahad. majlis berlangsung pada jam 2 petang dan sebelum tu dapat laa kami berjalan jalan membeli belah di pekan KT

Airmata kegembiran melihat bila anak ku menyarung jubah dengan bergaya sekali  bila berjalan di pentas dan cantikdan manis  di mata ku.. aku sebagai ibu kepada Siti Maisara sangat bangga di atas kejayaan anak ku... .  aku akan sentiasa berdoa kejayaan mereka semua... Insyallah.

Thursday, September 29, 2011

order dari ofis husben


semalam rutin biasa acik pergi kelas arobik , disebabkan order dari kawan husben so acik korbankan laa satu hari tak pergi ke kelas malam tadi.. kawan kawan aku call bising sebab kalau acik tak ada... tak meriah kata nyer....... yo yo or je deme ni...

Malam tadi acik berhempas pulas menyiapkan order iaitu  kek coklat  dan pandan leyar kek. tetapi alhamdulillah  pukul 11 dah siap semua...

malam ni pon nampak nyer kena buat  lagi  untuk esok...








Monday, September 26, 2011

Carrot kek,Cheese Tart/Pandan layer

Cuti 16 sept jatuh pada hari jumaat.. sepatutnya company aku cuti tetapi keje laa pulak sebab dah diganti pada cuti Hari Raya tempohari TETAPI  acik tak nak keja .. apa barang keje pulak, anak anak dan ayah budak cuti.. aku nak pergi keja... OOooooon tidak.. so acik ambik cuti hari..
Sepena cuti yang tak berapa panjang tu.. acik pon teringin nak ' baking' ni teringin nak buat kek Carrot , sebab tak pernah cuba...

so ini laa hasil yang pertama...............Carrot kek.






Nampak cantik kan ... tetapi memang cantik dan sedap di tambah lagi dengan topping cream cheese....  adoiiii lari laa diet acik.. tambah 2 kg pada hari cuti tu...... adeyyyyyyyyyy...



Rasa mcm kek buah pon ada.. tetapi disebabkan tambah kacang welnut dan carrot... lagi sedap laa rasa nyer... tak yah tunggu.. petang... sekejap jew habis nyer.... nak buat lagi nanti...acik ambik resipi dari blog  rhynseri.fotopages.com

Bahan2 (kek) :-

200 g lobak merah, diparut & dikukus (kukus sekejap je. sekadar lembut sket oklah)
250 g tepung gandum
200 g gula perang (saya guna yg lembut/halus)
200 g minyak jagung
70 g badam, dicincang (saya guna serbuk badam je....nak mudah)
70 g kismis, dicincang
4 biji telur gred A
3 keping nanas dlm tin, dicincang (x dpt nenas slice, saya guna je nenas kiub. timbangan 150g...klu lebih dari 150g, kek terlebih moist/basah....x sedap & x cantik bila dipotong )
2 sudu teh baking powder (resipi asal suh guna 2 sudu makan. pernah try, kek jadi x sedap)
1 sudu teh soda bikarbonat (resipi asal suh guna 1 sudu makan. pernah try gak, kek jadi rasa bersabun)
secubit serbuk kulit kayu manis

Cara2 :-
campur & gaulkan semua bahan kering (tepung, baking powder, soda bikarbonat & serbuk kulit kayu manis). ketepikan.
menggunakan mixer (whisk attachment), pukul telur & gula hingga kembang.
masukkan minyak jagung & pukul lagi hingga sebati.
perlahankan putaran & masukkan bahan kering tadi.
kaup masuk lobak merah, nenas, badam & kismis.
bakar dlm loyang ukuran 9 inci pada suhu 170c selama 50 minit atau hingga masak (resipi asal suh bahagi dua adunan & bakar pada 170c selama 30 - 35 minit)
sejukkan atas redai kek sebelum dihias ikut citarasa.


Hari kedua cuti... acik buat cheese tat blueberry... untuk anak anak sebab dah lama benar tak buat  tetapi kali  ini acik beli acuan yang kecik  sikit sebab sanang makan sekali masuk mulut jew .... hehehe.. senang kan. Hari itu singgah di bangi beli barang barang 'barking' . Acik beli acuan tat ni 4 set@ 12 biji. harga Rm 8.++. 


Cuti terakhir  iaitu hari minggu,, acik teringin nak makan kek pandan leyer ni sebab dah lama tak buat.. tengok kat rumah mak ada banyak daun pandan... apa lagi.. acik suruh sikembar... ambik..habis gondol daun pandan mak, acik keje kan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...